זה היה יום רגיל, על פניו, נראה שהכל היה כתמול שלשום. אלא שתוך כדי הנעת הרכב, התברר כי הוא פשוט לא מתניע. מה יחשוב אדם "מן הישוב"? אולי, שישנה תקלה במצבר. ואילו, ישנם מקרים שתקלה בהנעה תהיה קשורה דווקא לסטרטר.
הרבה אנשים מכירים את המצבר, ואילו, הסטרטר לא בהכרח ידוע ומובן בין אנשים שלא חקרו לעומק את עולם רכיבי הרכב. על כן, בהינתן העת לבצע החלפת סטרטר, לא בטוח כי זו תהיה המחשבה הראשונית לגבי אי התנעתו של רכב. בכתבה זו נדסקס מעט על החלפת סטרטר, ועל סטרטרים בכלל.
מהי בכלל החלפת סטרטר?
החלפת סטרטר היא למעשה החלפת מתנע. כיאה לשמו, מדובר ברכיב התנעה. הסטרטר מתחבר למצבר ומקבל ממנו את אספקת החשמל. תפקידו של הסטרטר, או המתנע, לתווך בין מה שעושים עם המפתח, לבין מה שקורה במנוע – ולספק את ההפעלה הראשונית שאנו מכירים.
כיצד זה עובד? שאלה מצוינת. פעולת סיבוב המפתח, כמו שולחת פקודה להפעיל את המתנע. וזאת, בעקבות היכולת של העברת מתח חשמלי. ובכך, המתנע פועל ומצידו אחראי לסובב את המנוע. זה כשלעצמו מיועד לספק למנוע את כוח ההפעלה הראשונית, עד שהמנוע עובד בכוחות עצמו. בשלב זה, המתנע השלים את תפקידו עד להתנעת הרכב הבאה.
האם זה הזמן הנכון לבצע החלפת סטרטר?
איך יודעים אם הגיע הזמן לבצע החלפת סטרטר? ובכן, זה כנראה תלוי בסיבה מסוימת. כמו נגיד, הרצון לתקן תקלה כלשהי. באם הרכב לא מניע, יכול מאוד להיות שזה מספר על נסיבות בהן החלפת סטרטר תהיה נא הגיונית. אם כי, אי התנעת הרכב לא בהכרח קשורה תמיד לסטרטר. יש לזכור, כי תפקידו של מצבר, להעניק אספקת חשמל לשלל מערכות חשמליות ברכב. והמתנע, ביניהן.
בהינתן תקלה במצבר, יכול להיות שזה ישפיע על הסטרטר. כך שזה לא אומר שנכון לבצע החלפת סטרטר, באם הסיבה למצב ההתנעה של הרכב – לא קשורה בו. קל לאבחן מצב בו המצבר אחראי לאי התנעת הרכב. ניתן פשוט לבדוק את פעולתן של שאר המערכות החשמליות ברכב. אם הן לא עובדות, או עובדות פחות טוב – יכול להיות שזה מסמל עניין עם המצבר, ולא בהכרח דורש החלפת סטרטר לפתרון עניין ההתנעה.
יש שיגידו, שהאנלוגיה הבאה יכולה להסביר את המצב כמו שצריך. נניח כי ישנה הפסקת חשמל בבית. בהינתן הרצון לבדוק באם מכשיר חשמלי ספציפי אחראי לקצר, או באם מדובר בעניין של חברת החשמל – ניתן לבדוק מה קורה אצל השכנים. אם גם להם יש הפסקת חשמל, יכול להיות שזה מדבר על משהו שקשור לחברת החשמל, מאשר למכשיר חשמלי ספציפי אשר מקצר.
באופן דומה, החלפת סטרטר תלויה במצב בו המתנע הוא האחראי לאי התנעת הרכב. אם כל המערכות החשמליות עובדות כרגיל, יכול מאוד להיות שזה אומר כי העניין הוא אצל המתנע. אך אם אין חשמל "גם אצל השכנים", דהיינו, למערכות אחרות ברכב אשר מסתמכות על אספקת החשמל מהמצבר – יכול להיות שהבקשה היא לבדוק מה קורה באמת עם המצבר.
החלפת סטרטר או תיקון קודן?
ואם נרצה להרחיב את היריעה – לעתים, העניין כן יהיה קשור למתנע בדרך כזו או אחרת, או לפחות – זה לא ייראה כאילו זה קשור למצבר, אך לא ידרוש החלפת סטרטר. כך שגם אם נדמה שזה לא המצבר, וזה "משהו אחר", זה עדיין לא בהכרח המתנע. וזאת, כי התבצעה נעילת רכב בעקבות בעיה בקודן, כך שאין אפשרות להתניע.
אבחון לזיהוי בקשת החלפת סטרטר?
איך ניתן לזהות אם מתבקשת החלפת סטרטר? ובכן, מעבר לאבחון מקצועי מטעם בעל מקצוע המתמחה בכך, ניתן פשוט לבדוק אם ישנן תקלות אשר מסתמנות בכל מיני תסמינים.
לדוגמה, באם הרכב לא מתניע, אך האורות אכן עובדים "כמו שצריך", זה יכול לרמז על עניין עם המתנע / קודן הנעילה. באם האורות, ושלל מערכות החשמל ברכב לא עובדים ו/או עובדים באופן פחות, זה יכול לרמז על עניין עם המצבר.
אבחון בקשת החלפת סטרטר כדרך רעשים?
דרך נוספת לגלות אם ישנה תקלה המרמזת על הבקשה לביצוע החלפת סטרטר, היא כדרך קשב לרעשים ולתקתוקים. כלומר, אם הרכב לא מתניע וניתן לשמוע תקתוקים, יכול להיות שזה מרמז על תקלה שהיא בבחינת זכאות לכדי החלפת סטרטר. במקרים מסוימים, יהיה ניתן אפילו לשמוע מעין רעשי גריסה, עם האקט של התנעת הרכב.
שווה קריאה
החלפת סטרטר שאינו מניע?
תקלה אחרת אשר יכולה לרמוז על הבקשה לבצע החלפת סטרטר, היא באם הסטרטר ישנו אך אינו מניע. כלומר, ניתן לשמוע את המתנע עושה את שלו ואכן מתחיל לעבוד, אלא "שחסר כוח", ואין הוא מסובב מספיק את המנוע.
במצב בו ישנו אתגר כזה מלהפעיל את המתנע עד הסוף על מנת להתניע את הרכב, יכול מאוד להיות שזה מרמז על תקלה במתנע ועל הבקשה לבצע החלפת סטרטר.
גם במקרה כזה, ניתן להפעיל את אורות הרכב והרדיו ולבדוק פעולתם. זאת על מנת לשלול מקרה של נפילות מתח בין המתנע למצבר.
פחמים במתנע?
כשאנחנו מדברים על מתנע, אנחנו מדברים על מכשיר אשר מורכב מכל מיני רכיבים, לרבות: קפיצים, סולונואיד, גלגלי שיניים ופחמים. לא פחמים מן הסוג שעושים איתם על האש, אלא סוג הכולל רכיבים חשמליים קטנים.
אם נרצה לדבר על הנושא בקצר, נוכל לציין כי תקלות הקשורות למתנע, קשורות לפחמים אשר נשרפו או נשחקו עם בלאי, או אפילו גלגלי שיניים שחוקים ו/או שבורים, ואפילו קפיץ שבור. חשמלאי יכול לסייע באיתור מוקד התקלה, בייחוד אם זה המקצוע וההתמחות שלו – על מנת לקבל אבחון מקצועי.
כך או כך, יש שימליצו להימנע מלהפעיל את המתנע שוב ושוב באם הוא לא עובד. לא רק שזה לא בהכרח יוביל למצב בו המתנע אכן עובד, אלא שזה עלול להוביל לתקלות נוספות מה שיכול להוציא את המתנע מכלל שימוש. ובכך, החלפת סטרטר תהווה מעין אופציה ברורה. על כן, בהינתן אי התנעת הרכב – לא צריך לחקור מה לעשות, ואיך לתקן ולדייק – אפשר לקחת לחשמלאי רכב שיעניק אבחון מקצועי למצב.
לבצע החלפת סטרטר או לשפצו?
האם נכון לשפץ את המתנע או שמא לבצע החלפת סטרטר? בהינתן תקלה, יכול להיות שכל אחת מהאפשרויות תהיה רלוונטית. שיפוצו מדבר על פירוקו, הוצאת חלקיו הפנימייה והחלפתם או תיקונם עד החזרתם של המתנע למצבו התקין.
כאשר השאיפה היא, לאפשר למתנע לעבוד כחדש. יש שיגידו שאין סיבה להניח שמתנע משופץ יעבוד פחות טוב ממתנע חדש. כלומר, התוצאה הסופית לא אמורה להיות של מתנע מקרטע. ניתן לראות זאת כמעין שיפוץ דירה – כך שהיא נראה כחדשה.
האם נכון יותר לבצע החלפת סטרטר או שמא לשפצו? ובכן, זה תלוי בתחום המומחיות של בעל המקצוע אשר מסייע עם הנקודה. יש מוסכים אשר יעדיפו לבצע החלפת סטרטר מאשר לשפצו. החלפת סטרטר עלולה להיות מעט יקרה יותר מאשר שיפוצו.
מעט יקרה יותר, באם המתנע המוחלף הינו מתנע משופץ אשר מכניסים אותו לרכב. באם מדובר במתנע חדש – יכול להיות שהמחיר יאמיר לכדי הבדל ממשי בינו לבין זה של שיפוץ מתנע.